Welkom op onze site!! ×
inclusief btw

Hartelijk welkom

  • Mijn winkelwagen

    Je offerte aanvraag is nog leeg

    U heeft nog geen offerte aanvraag.

Het stookproces van gebakken bestrating

Hoge temperaturen zorgen voor goed geharde stenen
Bent u op zoek naar een duurzame oplossing voor de bestrating van uw tuin? Kies dan voor de ongekende hardheid van gebakken bestrating. Met gebakken klinkers kunt u doorgaans tientallen jaren vooruit. Dankzij het unieke bakproces worden de stenen door en door gehard, waardoor ze vorst met gemak doorstaan en uitermate slijtvast zijn.

Langs iedere oever een steenfabriek
Nog geen eeuw geleden stonden er langs de oevers van grote rivieren als de Rijn, de IJssel en de Waal tal van steenfabrieken. De meeste van deze steenfabrieken zijn inmiddels afgebroken of benoemd tot monument. Het is moeilijk voor te stellen dat de steenovencomplexen vroeger honderden arbeiders aan het werk hielden. Toch zijn er ook nu nog genoeg steenfabrieken te vinden in ons land, al zijn het er een stuk minder dan voorheen.

Het stookproces
Gebakken stenen worden gemaakt van natuurklei. Deze klei is afkomstig uit de uiterwaarden van rivieren en wordt door de rivier zelf weer aangevuld. De klei ondergaat verschillende bewerkingen voordat het uiteindelijk naar een speciale oven wordt gebracht. Hier wordt de klei gebakken bij een bijzonder hoge temperatuur van tot wel 1100 °C. De oven wordt geleidelijk op temperatuur gebracht. Daarna worden de stenen weer rustig afgekoeld. Gaat dat te snel, dan kunnen de stenen breken.

Ieder zijn eigen stookrecept
Het precieze stookproces is afhankelijk van de gewenste sortering en kleur van de steen. De baktemperatuur bepaalt namelijk grotendeels de uiteindelijke kleur die zo karakteristiek is voor gebakken bestrating. De temperatuur wordt dan ook altijd gelijkmatig verdeeld over de oven, zodat er geen ongewenste kleurverschillen ontstaan tijdens het bakproces.

Kleur bekennen
Wanneer u kiest voor gebakken bestrating, zit u eigenlijk altijd goed. Het unieke bakproces maakt de steen bijzonder duurzaam. De steen is uitstekend bestand tegen verschillende weersomstandigheden en zal zijn structuur vele tientallen jaren behouden. Maar u zult nog een belangrijke keuze moeten maken. U kunt namelijk kiezen uit verschillende kleurschakeringen, en die kleurkeuze hangt helemaal af van uw smaak.
Bent u benieuwd naar de exacte mogelijkheden? Kom dan langs in één van de inspirerende showtuinen van Steenhandel Geurds in Barneveld of Bergharen. Op onze website vindt u onze openingstijden en adressen.


Geplaatst in Bestraten