metselstenen

Hartelijk welkom

  • Mijn winkelwagen

    Je offerte aanvraag is nog leeg

    U heeft nog geen offerte aanvraag.

Waarom moet ik opsluitbanden gebruiken?

Vraagt u zich wel eens af hoe het kan dat de bestrating er bij sommige mensen zo strak uitziet? Geen enkele kier of verzakking zichtbaar, terwijl uw eigen bestrating nogal te wensen overlaat? Hier is een makkelijke verklaring voor: opsluitbanden. Met opsluitbanden houdt u uw bestrating op zijn plaats én geeft u uw tuin, oprit of terras een nette uitstraling.

Wat zijn opsluitbanden?

Opsluitbanden staan ook wel bekend als betonbanden en vormen een begrenzing voor uw bestrating. Door deze begrenzing wordt de bestrating opgesloten, waardoor deze geen kant meer op kan. De strakke begrenzing zorgt er ook voor dat het onderliggende zand niet kan verschuiven of wegspoelen door neerslag. Bent u van plan om binnenkort een tuin, oprit of terras aan te leggen of enkel de bestrating te vervangen? Dan raden wij het plaatsen van opsluitbanden sterk aan.

De vele voordelen van opsluitbanden

Met opsluitbanden zijn kieren, gaten en verzakkingen verleden tijd. Maar dit zijn niet de enige voordelen die de banden met zich meebrengen. U kunt uw tuin, oprit of terras namelijk een heel ander karakter geven. Zo kunt u strakke contouren vormen, hoogteverschillen creëren of nieuwe kleuren toevoegen. Daarnaast zijn opsluitbanden ideaal voor het maken van een tuinpad of om het terras te scheiden van het gazon. En het grootste voordeel is natuurlijk dat naast het verbeteren van het uiterlijk, opsluitbanden tevens zorgen voor een aanzienlijk langere levensduur van uw bestrating.

Welke maat opsluitbanden moet ik kiezen?

Bij het kiezen van de opsluitbanden moet u rekening houden met een aantal aspecten. Plaatst u de banden bijvoorbeeld zelf of laat u dit door een vakman uitvoeren? En voor welke maat opsluitbanden kiest u? De maat opsluitbanden die u nodig heeft is geheel afhankelijk van de hoogte van uw bestrating. De banden dienen namelijk iets hoger te zijn dan de bestrating. Wij raden daarom aan enkele centimeters bij de hoogte van uw bestrating op te tellen en vervolgens de maat te kiezen. Er zijn verschillende uitvoeringen in breedte en hoogte. De meest voorkomende maatvoering is een lengte van 100 cm.

Kleuren en vormen opsluitbanden

Niet alleen de maat, maar ook de vorm en kleur zijn van belang bij het kiezen van het soort opsluitbanden. De vorm heeft namelijk invloed op de stijl van uw tuin, oprit of terras. Gaat u bijvoorbeeld voor een strakke, moderne en overzichtelijke uitstraling? Kies dan voor rechthoekige banden. Wilt u liever een sierlijke, meer natuurlijke sfeer creëren? Dan raden wij een ronde vorm aan. Daarnaast komen opsluitbanden voor in verschillende kleuren. Binnen ons assortiment kunt u kiezen uit de kleuren grijs, zwart en antraciet. Door deze vele keuzes in zowel maat, kleur als vorm kunt u de opsluitbanden helemaal afstemmen op uw eigen persoonlijke voorkeuren.

Het plaatsen van opsluitbanden

U kunt uw opsluitbanden laten plaatsen door een vakman, maar het is ook mogelijk om deze zelf te plaatsen. Het is bij het zelf plaatsen echter wel belangrijk dat u goed voorbereid bent en het juiste gereedschap ter beschikking heeft.

Stappenplan voor het plaatsen van opsluitbanden

STAP 1: Maak voorafgaand aan het plaatsen van de opsluitbanden een schets met de afmetingen van hoe uw tuin, oprit of terras eruit moet komen te zien. Aan de hand van deze schets kunt u de contouren uitzetten door middel van paaltjes en touw. Let hierbij goed op het afschot.
STAP 2: Leg de bestrating vanuit de gevel naar de hemelwaterafvoer. Doe dit met een lichte helling van ongeveer 1 centimeter per strekkende meter. Het is belangrijk dat u hier ook rekening mee houdt bij het stellen van het touw tussen de paaltjes.
STAP 3: Graaf een gleuf van 1 meter en plaats vervolgens de opsluitbanden op afschot. De opsluitbanden moeten diep in de grond worden bevestigd in verband met de stevigheid en eventuele zichtbaarheid.
STAP 4: Gebruik een lange waterpas om de hoogte en het afschot van het zandbed te controleren. Leg de uiteinden van de waterpas op de kantsluiting en trek overtollig zand weg. Het is ook mogelijk om hier een afreilat te gebruiken. Tot slot kunt u nog eventuele gaten opvullen met zand.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. U bent daarnaast van harte welkom in onze showtuin. Wij geven u graag advies en denken met u mee.


Geplaatst in Bestraten, HOW TO, Tips