metselstenen

Hartelijk welkom

  • Mijn winkelwagen

    Je offerte aanvraag is nog leeg

    U heeft nog geen offerte aanvraag.

Hoe moet ik keramische tuintegels leggen?

Bijna 10 jaar geleden deed keramiek een grote intrede in zowel de tuinwereld als de sierbestrating branche. En nog steeds is keramiek één van de grootste trends in de Nederlandse tuinen. Bent u benieuwd over welke voordelen keramische tuintegels beschikken? Of wilt u weten of het mogelijk is om deze tegels zelf aan te leggen in uw tuin en welk onderhoud dit met zich meebrengt? Wij informeren u hier graag meer over in deze blog.

Hoe worden keramische tuintegels gemaakt?

Keramische tuintegels worden geproduceerd door middel van geavanceerde technieken. Door deze technieken staat duurzaamheid en hoge kwaliteit garant. Bij het productieproces worden alleen hoogwaardige en kleurechte grondstoffen gebruikt. Dit betekent dat er geen kunstmatige kleurstoffen worden toegevoegd, waardoor de tuintegels zijn natuurlijke tinten behouden.

De vele voordelen van keramische tuintegels

Keramische tuintegels zijn zo populair omdat ze niet de nadelen van betontegels en natuursteen met zich meebrengen. Denk aan kleurverschillen, breuken of kalkvlekken. Eén nadeel dat keramische tuintegels echter wel hebben is dat regenwater niet in de tegels trekt, maar erbovenop blijft liggen. In de winter kan dit water opvriezen en zorgen voor ongewenste gladheid. Gelukkig hebben de tuintegels echter ook vele voordelen. Wist u bijvoorbeeld dat steeds meer aanbieders keramische tuintegels op beton introduceren om complexe fundering te ontlopen? Klik hier om alle voordelen te lezen.

Hoe dik zijn keramische tuintegels?

Afgelopen jaren zijn er veel ontwikkelingen geweest met betrekking tot de maatvoering van keramische tuintegels. Dit geldt voor zowel de grootte als de dikte van de tegels. Tegenwoordig zijn keramische tuintegels beschikbaar in diktes van 2, 3 en 4 centimeter. De tegels van 2 centimeter waren de eerste keramische tuintegels in Nederland die buiten te gebruiken waren. De 3 centimeter tegels zijn pas in 2018 geïntroduceerd en zijn erg goed ontvangen. Dit onder andere door de makkelijke verwerkbaarheid van de tegels. Wat de tegels van 4 centimeter onderscheidt is dat ze beschikken over een speciale onderlaag van beton.

Keramische tuintegels op beton

Keramische tuintegels op beton zijn gehecht op een betonnen onderlaag. Deze betonnen onderlaag heeft een dikte van 3 centimeter, waardoor de totale dikte van de tegels 4 centimeter zijn. In tegenstelling tot dunnere keramische tuintegels kunnen deze tegels verwerkt worden op een standaard zandbed. Zo moeten tegels dunner dan 4 centimeter geplaatst worden op een gestabiliseerde ondergrond, wat de kosten van de aanleg aanzienlijk verhoogd.

Het leggen van keramische tuintegels

U kunt uw keramische tuintegels laten leggen door een vakman, maar het is ook mogelijk om deze zelf te leggen. Het is bij het zelf leggen echter wel belangrijk dat u goed voorbereid bent.

Stappenplan voor het leggen van keramische tuintegels 2cm dik

STAP 1: Zorg voor een krachtige ondergrond voor onder de afwerklaag. Heeft u zand of klei als grond? Dan is een stevig zandbed van 15 minimaal centimeter voldoende. U kunt hier metsel- of ophoogzand voor gebruiken. Op deze ondergrond komt vervolgens de afwerklaag.
STAP 2: De hoogte van de afwerklaag moet ongeveer 6 centimeter plus de tegeldikte onder het grondoppervlak zijn. Als basis gebruikt u metselzand/vulzand. Het zand mengt u droog in een betonmolen. Hierbij moet u de verhouding 1 : 6 met cement toepassen. Zodra de mortel droog gemengd is dient u water toe te voegen. De hoeveelheid water is afhankelijk van het vochtgehalte van uw vloerenzand.
STAP 3: Vervolgens stort u de mortel uit over de aangelegde afwerklaag en reit u een laagdikte van minimaal 6 centimeter af. Hierbij kunt u eventueel rekening houden met een afschot van minimaal 1%.
STAP 4: Voorzie de tegels van een hechtlaag aan de onderzijde. Hiermee zorgt u ervoor dat ze stevig vast komen te liggen aan de mortel. Als hechtlaag kunt u een papje van cement met water gebruiken.
STAP 5: Leg de tegels in de vochtige afwerklaag. Wij adviseren de tegels waar nodig lichtjes te corrigeren met een rubberen hamer. Tot slot kunt u de tegels nareinigen met water en een spons, dit voorkomt eventuele cementresten. Belast de tegels de eerstkomende dagen niet en laat de bestrating goed uitharden.

Stappenplan voor het leggen van keramische tuintegels 3cm dik

STAP 1: Om te beginnen moet er een laag vulzand van 20 centimeter onder de tegels komen.
STAP 2: Vervolgens dient u cement in de bovenlaag te harken.
STAP 3: Reit het geheel goed af, zodat u de tegels erop kunt leggen.
STAP 4: Doe dit met een voeg van minimaal 3 millimeter breedte, om zo het geheel af te voegen met voegmortel.

Het onderhouden van keramische tuintegels

U kunt de tegels het beste onderhouden door ze regelmatig te vegen of schoon te spuiten met een tuinslang. Mocht u een hogedrukreiniger gebruiken, dan is het belangrijk dat u voldoende afstand houdt tussen de spuitmond en de tegels. Vlekken op de tegels door een barbecue kunt u gemakkelijk voorkomen door bescherming onder de barbecue te plaatsen.

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. U bent daarnaast van harte welkom in onze showtuin. Wij geven u graag advies en denken met u mee.


Geplaatst in Bestraten, HOW TO, Tips